Dan Mizrahy – “Asa a fost…” 0

In Memoriam Dan Mizrahy – “Asa a Fost…”
Duminica, 21 mai 2017, 18:00, JCC Bucuresti

Evenimentul include un recital de romante compuse de acesta, in interpretarea sopranei Camelia Pavlenco, acompaniata la pian de Ioana Ionescu.

Participa Berti Barbera si Roxana Guttman, precum si membri ai familiei Mizrahy.

S-a născut la Bucureşti ca unul din cei doi copii ai lui Moscu Mizrahi, descendent al unei vechi familii de evrei sefarzi şi al Henriettei născută in familia aşkenază Schoenfeld. Dan Mizrahy a studiat pianul de la 4 ani. La 9 ani a intrat, cu dispensă de vârstă, la Academia de muzică din Bucuresti.

În 1941 a fost exmatriculat ca urmare a promulgării legislaţiei rasiale, iar În martie 1941, doar cu un rucsac în spinare, la 15 ani, a emigrat în Palestina, unde a fost repartizat într-o şcoală de agricultură, la grădinărit. A avut şansa ca la o serbare care avea loc în incinta şcolii, la puţine săptămâni după sosire, să pună mâna pe acordeon să cânte şi să fie remarcat, astfel că, în toamna acelui an, este admis la Academia de muzică din Ierusalim, unde studiază pianul, pedagogia, formele, armonia, istoria muzicii.

În toamna anului 1945 s-a repatriat în România, unde a urmat Academia din Bucureşti, absolvind în 1948 cu media 10. A efectuat studii particulare de compoziţie cu Mihail Jora. Din 1946 şi-a început cariera solistică, iar din 1949 şi pe cea de profesor de pian (la actualul Liceu „Dinu Lipatti”).

În timpul regimului comunist, în perioada 1951-1953, a fost arestat pentru „reeducare”. A fost ţinut la arest timp de trei ani, fără a fi judecat pentru vreo vină şi fără a fi condamnat.

Dan Mizrahy a fost membru de onoare al Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali, iar în 1997 deţinător al Premiului Criticii Muzicale „Mihail Jora”. De asemenea, a fost membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor.

Din anii ’60, Mizrahy a abordat compoziţia, cu precădere în genurile vocale – romanţă, lied, cor sau muzică uşoară; în acest domeniu a obţinut de nouă ori titlul de laureat la Concursul de creaţie „Crizantema de aur”.

În lunga sa carieră, Dan Mizrahy a cântat Rhapsody in Blue, în varianta cu orchestră, de aproape 200 de ori, iar Concertul în fa l-a cântat de peste 100 de ori, acestora alăturându-li-se Rapsodia a II-a şi Variaţiunile simfonice “I Got Rhythm” în cadrul Integralei lucrărilor pentru pian şi orchestră de George Gershwin.

Intrarea libera, in limita locurilor disponibile.

subscribe to comments RSS

There are no comments for this post

Please, feel free to post your own comment

* these are required fields

Centrul Comunitar Evreiesc Bucuresti is powered by WordPress and FREEmium Theme.
developed by Dariusz Siedlecki and brought to you by FreebiesDock.com